Video-marketing: is het interessant voor jouw bedrijf?
Een aantal jaar geleden zagen we al een sterke stijging in de populariteit van video-marketing, een stijging die nog steeds voortzet. Video-marketing neemt een steeds groter wordende rol in bij de contentstrategie van bedrijven en marketeers. In 2019 onderzochten wij al wat het is, wat de effecten ervan zijn en welke voor- en nadelen gebonden zijn aan video-marketing. Nu we halverwege 2021 zijn is het tijd om dit onderzoek aan te vullen.
Video-marketing: doen of niet?
Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Bekijken we met zijn allen een video, dan zal 60% van ons na drie dagen nog weten wat er te zien was in de video. Lezen we een tekst, dan weet nog maar 10% van de mensen na drie dagen wat hij of zij gelezen heeft. Het is dus niet gek dat video-marketing een belangrijk onderdeel is geworden van de contentstrategie bij organisaties. Maar wat is video-marketing precies en is dit ook interessant voor jou en je bedrijf? We duiken diep in de feiten en zetten meteen de voor- en nadelen van video-marketing voor je op een rij.
Wat is video-marketing?
De definitie van het woord 'video-marketing' is vrij eenvoudig. Het is namelijk het inzetten van video in de promotie van jouw merk, product of dienst. Wanneer je video inzet, is het belangrijk om te weten wat je hiermee wil bereiken. Dit beïnvloedt namelijk de inhoud van je video. Doelen kunnen zijn:
- Branding: je wilt je merk laten zien en vertellen wat het inhoud.
- Leadgeneratie: je wilt graag gegevens verkrijgen van mensen die je video bekijken. Een goed voorbeeld hiervan is emailgate, waarbij mensen eerst hun e-mailadres achterlaten voordat ze de video verder kunnen bekijken. Je kunt natuurlijk ook ná de video vragen om de gegevens of verwijzen naar andere (verdiepende) content waarvoor men gegevens moet achterlaten. Zo heb je in de video de tijd om de kijker over te halen om zijn/haar gegevens achter te laten.
- Het verhogen van de conversie op bijvoorbeeld je landingspagina’s: In plaats van een tekst op je landingspagina kun je een video plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat ons brein 60.000 keer sneller een video verwerkt dan een tekst. Je kunt video ook inzetten in remarketing-advertenties, om mensen die al op je website zijn geweest weer terug te halen, met als doel hen alsnog te converteren.
Cijfers liegen niet
Waarom video-marketing inzetten?
In december 2020 ondervroeg Wyzowl 813 marketingprofessionals en consumenten over videomarketing, de ontwikkelingen ervan en trends. Het blijkt dat op dat moment 86% van de geënqueteerde bedrijven video gebruikten als marketingtool, een stijging van maar liefst 41% in vergelijking met 2016. Bovendien wordt videomarketing als belangrijker gezien en stijgt de kijktijd van video’s. We kunnen stellen dat we tegenwoordig niet meer zonder videomarketing kunnen. Of het nu gaat om een korte productvideo, handleiding of een gefilmde klantreview; jouw doelgroep zal meer en meer waarde gaan hechten aan video.
Online producten en diensten verkopen met video is niet nieuw. De populariteit ervan zit al jaren in de lift en de coronacrisis heeft de stijging extra kracht gegeven. We kijken gezamenlijk meer online video dan ooit tevoren. Wat kan ons dat opleveren?
Video’s dragen bij aan het vertrouwen van de kijker, helpen je klanten sterker aan je te binden en dragen bovendien bij aan een verbeterde SEO, meer websitebezoekers dus! Video wordt tot 1200% meer gedeeld op sociale media dan andere vormen van content. Daarbij blijkt, ook uit onze eigen cases, dat video een groter bereik heeft dan andere vormen van content. Dat kan videomarketing een belangrijk onderdeel maken van de onlinemarketing-strategie van jouw bedrijf. Het is dan ook niet vreemd dat uit de IAB ads spend study is gebleken dat in veel sectoren steeds meer wordt geïnvesteerd in video-marketing!
Met deze informatie en bovenstaande cijfers zou je bijna denken dat iedereen direct videomarketing in moet zetten. Toch is dat niet het geval, geen enkele marketingcampagne is namelijk in vaste vorm te gieten. Zo ook videomarketing. Is videomarketing voor jouw bedrijf een goede investering? Ik heb de voor- en nadelen voor je op een rij gezet!
Voor- & nadelen van video-marketing
Voordelen van video-marketing
- Mensen onthouden video veel beter dan teksten en afbeeldingen. Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de mensen zich vaak drie dagen na het zien van een video nog herinnert wat er te zien was in deze video. Dit komt doordat de mens van nature visueel ingestelde wezens zijn. Bij tekst is het zo dat ongeveer 10% van de mensen drie dagen na het lezen van een tekst nog herinnert wat er in de tekst heeft gestaan.
- De combinatie van beeld, tekst en geluid werkt ontzettend goed. Met beelden kun je dingen visueel maken en, zoals hierboven genoemd, zijn mensen visueel ingesteld. Wanneer ik bijvoorbeeld wil uitleggen aan iemand hoe je je veters moet strikken, dan is het makkelijker te begrijpen met beeld én tekst.
- Video wordt tot 10 keer vaker gedeeld dan tekst & afbeelding. Hierdoor kom je niet alleen in beeld bij jouw eigen netwerk, maar ook in het netwerk van jouw netwerk. Zo genereer je een groter bereik. Een mooi voorbeeld hiervan is een video die Niice heeft gemaakt om zijn stageplaatsen te promoten. Doordat deze video vaak is gedeeld en geliket, bereikten wij meer mensen dan alleen ons eigen netwerk! Bekijk hieronder direct de video.
- Naast een groter bereik, levert video-marketing meer leads en conversies op! Dit kan o.a. met het inzetten van emailgate en het retargeten van de mensen die jouw website al eens hebben bezocht. Ook in deze advertenties kan je video inzetten, om de mensen op deze manier te triggeren om terug te komen naar jouw site.
- Video is de ideale oplossing om ‘een gezicht’ te geven aan jouw bedrijf. Dit kun je doen door dezelfde mensen en formats in jouw video te tonen. Ook het laten zien van jouw medewerkers, het kantoor en bedrijfsuitjes draagt bij aan de branding van jouw organisatie.
Nadelen van video-marketing
- Je kunt er niet omheen dat het maken van een video tijd en geld kost. Het filmen en editen van een video kost over het algemeen meer tijd dan het schrijven van een tekst.
- Zoekmachines kunnen de inhoud van de video niet analyseren. Zo is het voor de zoekmachines lastiger in te schatten wat er op een landingspagina te zien is. Het is mogelijk om jouw video te transcriberen. Transcriberen is het uittypen van wat er in een video gezegd wordt. Op deze manier weet de zoekmachine beter wat er in de video gebeurt. Het nadeel hiervan is dat het nog meer tijd kost dan alleen het schieten van de video.
- Er worden mensen uitgesloten wanneer je video inzet. Sommige mensen kunnen de video namelijk niet bekijken, omdat de video niet beschikbaar is op het apparaat dat zij gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat iemand de video bekijkt zonder geluid, hierdoor kan de boodschap niet 100% overkomen. Op deze manier bereik je niet hetgeen dat je wilt bereiken met de video.
- Het inzetten van video past wellicht niet bij jouw doelgroep. Bekijkt jouw doelgroep weinig tot geen video? Dan is het belangrijk te overwegen of je video überhaupt wilt inzetten. Het blijkt dat de doelgroep tussen de 14 en 34 jaar het meeste naar online video kijkt. Het is dus essentieel om te bepalen wie jouw doelgroep is!
5 stappen
Aan de slag met videomarketing?
1. Plan je video
Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar ook met een telefoon kunnen al goede video's opgenomen worden. Onthoud wel dat elke seconde telt. Maak dus een plan en stel jezelf vragen als 'wie ben ik', 'wat wil mijn publiek horen' en 'wat wil ik bereiken'.
2. Bepaal je budget
Videomarketing kun je zelf doen of uitbesteden. Zoals ik al zei kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Stel daarom op voorhand een budget op, zodat jij en een eventuele externe partij weten waar je aan toe bent.
3. Contentplanning
Het is belangrijk om een schema te maken van wat je gaat plaatsen en op welk kanaal. Wees consistent, spreid je content en kies het juiste kanaal voor elke content.
Video-marketing of niet,
Niice laat jouw merk online groeien!
Het blijkt dat het inzetten van video-marketing niet voor iedereen is weggelegd. Heb je het geld en de tijd? Heb je de middelen? Is jouw doelgroep geschikt voor video-marketing? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je video gaat inzetten in jouw marketingcampagnes. Niice Digital Marketing bekijkt graag samen met jou, waar voor jou de kansen en de mogelijkheden liggen.
Plan via onderstaande knop een vrijblijvende videocall in met onze strateeg Bas, dan kijken jullie samen hoe we jouw merk kunnen laten groeien online! Na de videocall van een uur krijg je en passend advies, zonder dat je hieraan gebonden bent. Ook bellen met Bas?