Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
pijltje-links-witCreated with Sketch. pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
🚀
mail-iconCreated with Sketch.
Video-marketing: is het interessant voor jouw bedrijf?
auteur-iconCreated with Sketch. Nick kalender-iconCreated with Sketch. 22 mei 2019 leestijd-iconCreated with Sketch. 6 Minuten
marketing

We zijn visueel ingestelde wezens. Bekijken we met zijn allen een video, dan zal 60% van ons na drie dagen nog weten wat er te zien was in de video. Lezen we een tekst, dan weet nog maar 10% van de mensen na drie dagen wat hij of zij gelezen heeft. Het is dus niet gek dat video-marketing een belangrijk onderdeel is geworden van de contentstrategie bij organisaties. Maar wat is video-marketing precies en is dit ook interessant voor jou? We zetten de voor- en nadelen van video-marketing voor je op een rij.

Wat is video-marketing?

De definitie van het woord video-marketing is vrij eenvoudig. Het is namelijk het inzetten van video in de promotie van jouw merk, product of dienst. Wanneer je video inzet, is het belangrijk om te weten wat je hiermee wil bereiken. Dit beïnvloedt namelijk de inhoud van je video. Doelen kunnen zijn:

 • Branding: je wilt je merk laten zien en vertellen wat het inhoud.

 • Leadgeneratie: je wilt graag gegevens verkrijgen van mensen die je video bekijken. Een goed voorbeeld hiervan is emailgate, waarbij mensen eerst hun e-mailadres achterlaten voordat ze de video verder kunnen bekijken. Je kunt natuurlijk ook ná de video vragen om de gegevens, of verwijzen naar andere (verdiepende) content waarvoor men gegevens moet achterlaten. Zo heb je in de video de tijd om de kijker over te halen om zijn/haar gegevens achter te laten.

 • Het verhogen van de conversie op bijvoorbeeld je landingspagina’s. In plaats van een tekst op je landingspagina, kun je een video plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat ons brein 60.000 keer sneller een video verwerkt dan een tekst. Je kunt video ook inzetten in remarketing-advertenties, om mensen die al op je website zijn geweest weer terug te halen, met als doel hen alsnog te converteren.
Google for Jobs Nederland

Waarom video-marketing inzetten volgens de cijfers?

Het inzetten van video-marketing kan voor jouw bedrijf misschien wel een zeer belangrijk onderdeel van de onlinemarketing-strategie zijn. Video wordt namelijk tot 1200% meer gedeeld op social media dan andere vormen van content. Daarnaast blijkt, onder andere uit meerdere cases van Niice, dat video een groter bereik oplevert dan andere contentsoorten. Ook levert video in vergelijking met afbeelding & tekst meer verkeer naar je website op. Het is dan ook niet vreemd dat uit de IAB ads spend study is gebleken dat in veel sectoren steeds meer wordt geïnvesteerd in video-marketing.

Wat is video marketing

Als je bovenstaande cijfers ziet, zou je bijna denken dat iedereen direct video-marketing moet gaan inzetten. Dat is echter niet het geval. Geen enkele marketingcampagne is in een vaste vorm te gieten. Dit geldt dus ook voor video-marketing. Het is belangrijk om de voordelen tegen de nadelen weg te strepen. Heeft het inzetten van video voor jouw bedrijf een meerwaarde? Om je hierbij te helpen, heb ik hieronder een aantal voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voor- & nadelen van video-marketing

Voordelen van video-marketing

 • Mensen onthouden video veel beter dan tekst en afbeeldingen. Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de mensen zich vaak drie dagen na het zien van een video nog herinnert wat er te zien was in deze video. Dit komt doordat de mens van nature visueel ingestelde wezens zijn. Bij tekst is het zo dat ongeveer 10% van de mensen drie dagen na het lezen van een tekst nog herinnert wat er in de tekst heeft gestaan.
 • De combinatie van beeld, tekst en geluid werkt ontzettend goed. Met beelden kun je dingen namelijk visueel maken voor mensen. En zoals hierboven genoemd, zijn mensen visueel ingesteld. Wanneer ik bijvoorbeeld wil uitleggen aan iemand hoe je je veters moet strikken, dan is het makkelijker te begrijpen met beelden én tekst.
 • Video wordt tot 10 keer vaker gedeeld dan tekst & afbeelding. Hierdoor kom je niet alleen in beeld bij jouw eigen netwerk, maar ook in het netwerk van jouw netwerk. Zo genereer je een groter bereik. Een mooi voorbeeld hiervan is een video die Niice heeft gemaakt om zijn stageplaatsen te promoten. Doordat deze video vaak is gedeeld en geliket, bereikten wij meer mensen dan alleen ons eigen netwerk! Bekijk hieronder direct de video.
 • Naast een groter bereik, levert video-marketing meer leads en conversies op! Dit kan o.a. met het inzetten van emailgate en het retargeten van de mensen die jouw website al eens hebben bezocht. Ook in deze advertenties kan je video inzetten, om de mensen op deze manier te triggeren om terug te komen naar jouw site.
 • Video is de ideale oplossing om ‘een gezicht’ te geven aan jouw bedrijf. Dit kun je doen door dezelfde mensen en formats in jouw video te tonen. Ook het laten zien van jouw medewerkers, het kantoor en bedrijfsuitjes draagt bij aan de branding van jouw organisatie.

Nadelen van video-marketing

 • Je kunt er niet omheen dat het maken van een video tijd en geld kost. Het filmen en editen van een video kost over het algemeen meer tijd dan het schrijven van een tekst.
 • Zoekmachines kunnen de inhoud van de video niet analyseren. Zo is het voor de zoekmachines lastiger in te schatten wat er op een landingspagina te zien is. Het is mogelijk om jouw video te transcriberen. Transcriberen is het uittypen van wat er in een video gezegd wordt. Op deze manier weet de zoekmachine beter wat er in de video gebeurt. Het nadeel hiervan is dat het nog meer tijd kost dan alleen het schieten van de video.
 • Er worden mensen uitgesloten wanneer je video inzet. Sommige mensen kunnen de video namelijk niet bekijken, omdat de video niet beschikbaar is op het apparaat dat zij gebruiken. Daarnaast kan het zijn dat iemand de video bekijkt zonder geluid, hierdoor kan de boodschap niet 100% overkomen. Op deze manier bereik je niet hetgeen dat je wilt bereiken met de video.
 • Het inzetten van video past wellicht niet bij jouw doelgroep. Bekijkt jouw doelgroep weinig tot geen video? Dan is het belangrijk te overwegen of je video überhaupt wilt inzetten. Het blijkt dat de doelgroep tussen de 14 en 34 jaar het meeste naar online video kijkt. Het is dus essentieel om te bepalen wie jouw doelgroep is!

Niice laat jouw merk online groeien!

Het blijkt dat het inzetten van video-marketing niet voor iedereen is weggelegd. Heb je het geld? Heb je de middelen? Is jouw doelgroep geschikt voor video-marketing? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je video gaat inzetten in jouw marketingcampagnes. Niice Digital Marketing bekijkt graag samen met jou, waar voor jou de kansen en de mogelijkheden liggen.

Neem gerust eens contact met ons op, dan zullen wij samen gaan bekijken hoe wij jouw merk online laten groeien!