Conversie-optimalisatie
Wat is precies een conversie? Het is natuurlijk wel handig om dat te definiëren, voordat je dit gaat optimaliseren. Wat een conversie precies is, is afhankelijk van jouw doelstellingen. In een webshop kan een conversie iemand zijn die een product gekocht heeft. Maar het kan ook iemand zijn die zich heeft ingeschreven voor jouw nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van je nieuwste producten.

Op een website kan een conversie iemand zijn die een e-book heeft gedownload of een demo heeft aangevraagd met behulp van een formulier. Of wederom iemand die zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief. Vaak zijn het acties die in ieder geval duidelijk maken wie je precies voor je hebt (door het invullen van een formulier).
Het maximaliseren van het aantal mensen dat op jouw website of webshop converteert, heet conversie-optimalisatie. Natuurlijk is het leuk om veel website- of webshop-bezoekers te hebben, maar het is toch veel mooier als een zo groot mogelijk aandeel van die bezoekers ook daadwerkelijk een waardevolle actie uitvoert, zoals een transactie of informatie-aanvraag? Zo levert je website of webshop direct business op en is je online strategie meetbaar, zodat je precies weet wat je investering jou oplevert.
Het optimaliseren van het aantal conversies op een pagina kan op verschillende manieren. Het ligt aan de teksten, kleuren, beelden en knoppen op de pagina, maar ook aan de snelheid van de website en de gebruiksvriendelijkheid van een proces. Wat optimaal werkt, is alleen goed te bepalen door het goed te testen. Dat doen we op de volgende manieren:
- A/B-testen: we testen twee versies van één landingspagina, tonen de ene pagina aan de ene helft van de bezoekers en de ander aan de andere helft. Vervolgens bekijken we welke pagina het hoogste conversieratio heeft.
- Analytics: er is veel data beschikbaar, waarin we kunnen zien op welke pagina’s en in welk moment van een proces bezoekers afhaken. Die pagina’s nemen we onder de loep met behulp van bijv. heatmaps.
- Heatmaps: met deze handige tool van Hotjar kunnen we zien hoe een bezoeker een website of webshop gebruikt. Waar klikken ze op en waar blijven ze lang hangen? Is daar iets niet helder, wellicht? Op basis van die informatie kunnen we optimaliseren.
- Usability lab: nog een mogelijkheid om conversies te optimaliseren, is met behulp van een test op locatie. Twee testpersonen zitten tegenover elkaar achter een laptop. Een game capture, verbonden aan beide laptops, legt vast wat de respondenten uitvoeren op de website of webshop en hoe zij reageren in beeld en geluid. Met specifieke opdrachten gaan zij online aan de slag en aan de hand van de data die daaruit komt, kunnen knelpunten opgelost worden.