moving gradient dot moving gradient dot
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
sluiten
moving gradient dot moving gradient dot

Google introduceert een nieuwe meetwaarde, Web Vitals

Floris - Dec 2, 2020 - 3 Minuten

De techniek achter websites en webshops krijgt een steeds grotere rol binnen je SEO-performance. Dit begon met zaken als HTTPS, Structured Data en de snelheid van je website. Nu heeft Google nieuwe user-centric variabelen geïntroduceerd, namelijk: Cumulative Layout Shift (CLS), Largest Content Paint (LCP) en First Input Delay (FID). Deze variabelen worden gebundeld onder Web Vitals. Het doel hiervan is om de user-experience van websites te verbeteren door drie meetwaardes te geven die ieder drie ranges van waarde bevat om ze in te delen in goed, normaal of slecht.

DSC09766
🚀

Google Web Vitals

De drie nieuwe variabelen die door Google geïntroduceerd zijn, worden hieronder verder uitgelegd en aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt. Vervolgens laten we je zien welke tools inzicht kunnen geven in de variabelen, welke gevolgen slechte waardes hebben en natuurlijk ook hoe wij deze kunnen verbeteren.

Google heeft 30 juni in een Web.dev webinar een introductie aan ons gegeven. Geheel corona-proof hebben wij dit onder het genot van een pizza aanschouwd. Waar het in grote lijnen op neer komt is dat de nieuwe Web Vitals ervoor moeten zorgen dat websites gebruiksvriendelijker worden. Hoe dat kan vind je hieronder.

CLS

Cumulative Layout Shift

De Cumulative Layout Shift is voor iedereen denk ik wel herkenbaar. Het gaat namelijk over het verspringen van content op je webpagina. Denk bijvoorbeeld aan die keren dat je een website bezocht en wilde klikken op een link in de navigatie. Net op het moment dat je wilt klikken verschijnt een advertentie in beeld waardoor je daarop klikt. Wil je goed scoren met een goede CLS? Dan is het belangrijk dat dit op jouw website niet gebeurd. De CLS wordt gemeten in een eenheid van score.

Cls verschuiving voorbeeld
LCP

Largest Contentful Paint

De Largest Contentful Paint is de render tijd van het grootste element dat zichtbaar moet worden op je pagina. Zo'n element kan een grote afbeelding zijn, maar ook een javascript bestand, video of CSS-bestanden. De LCP wordt gemeten in een eenheid van seconden.

Core web vitals statistieken
FID

First Input Delay

De First Input Delay is een soort van interactie meter: het meet de snelheid van een reactie. Dit betekent dat, wanneer iemand op jouw website op een link klikt, direct een reactie plaatsvindt zonder dat veel onnodige tijd verloren gaat. Ditzelfde geldt wanneer iemand op een button klikt, of een formulier wil verzenden. De FID wordt gemeten in een eenheid van milliseconden.

Fid full
En dan nu:

Wat is goed of slecht?

In onderstaande schema zie je de waardes waar je aan moet voldoen voor een goede score.

Core web vitals cls
Meten is

Weten

Hoe kun je deze waardes voor jouw webpagina naar boven krijgen? Dit kan via verschillende tools. De mooiste tool die dit automatisch doet voor je en ook een geschiedenis bijhoudt is Google Search Console.

Search console

Google PageSpeed Insights

Een andere tool is de Google PageSpeed Insights. Deze tool is voor iedere pagina te gebruiken zonder eerst een domein verificatie te moeten doen zoals dat bij Search Console noodzakelijk is.

Pagespeed

GTMetrix

GTMetrix is een tool die door veel van onze collega's al langere tijd wordt gebruikt. Ook hier kun je sinds kort de Web Vitals zien. Naast site snelheid kun je hier de locatie vanaf waar gemeten moet worden instellen, evenals de browser.

GTMetrix

Welke invloed heeft Web Vitals?

Google laat in een verklaring weten dat de Web Vitals een officiële ranking factor gaat worden. Juist omdat het zo meetbaar is zal het door iedereen goed te controleren en dus te beïnvloeden zijn. Dit zal ergens in 2021 gebeuren. De systemen van Google maken het in ieder geval al mogelijk om alles te meten zodat wij er het beste van kunnen maken.

Vergeet niet dat naast deze Web Vitals tal van andere zaken relevant zijn voor je vindbaarheid. De Web Vitals zijn slechts factoren binnen een systeem. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat, buiten dat Google het belangrijk vindt, positieve waardes ten behoeve komen van het conversie percentage.


Jouw website klaarmaken voor deze wijziging van Google? Wij kunnen dit voor je regelen!

pijltje-links-witCreated with Sketch. pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
🚀
mail-iconCreated with Sketch.