Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
pijltje-links-witCreated with Sketch. pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
🚀
mail-iconCreated with Sketch.
Gratis producten verkopen via Google Shopping

Google Shopping, al voor lange tijd een bekend onderdeel van Google, waar producten met afbeelding geadverteerd kunnen worden. Onlangs is er binnen Google Shopping een opvallende mogelijkheid bijgekomen, namelijk het gratis promoten van je productaanbod! De gratis Shopping-advertenties zullen getoond worden onder de betaalde Shopping-advertenties. Op deze manier behouden de betaalde Shopping-advertenties logischerwijs wel de topposities. In deze blog lees je precies wat de gratis vermeldingen op Google Shopping inhouden en hoe je hier gebruik van maakt!

auteur-iconCreated with Sketch. Emma kalender-iconCreated with Sketch. 9 okt. 2020 leestijd-iconCreated with Sketch. 3 Minuten
marketing

Wat verandert binnen Google Shopping?

Google heeft aangekondigd dat er wereldwijd gratis vermeldingen beschikbaar worden op het tabblad Google Shopping, ook in Nederland dus! Op de manier waarop websites gratis opgenomen worden in de Google Search Index, zo zullen vermeldingen van deelnemende verkopers weergegeven worden in de resultaten van Google Shopping.

Just as we don’t charge sites to be part of the Google Search index, listings for participating retailers are eligible to appear in these results at no cost to them” - Google

Maar hoe word ik een deelnemende verkoper? En heeft betalen voor Shopping Ads nog wel nut? Om met het laatste te beginnen: ja. Het Shopping tabblad zal gratis vermeldingen tonen, maar de bovenste rij is nog altijd voor de gesponsorde producten. Gesponsorde vermeldingen blijven dus bovenaan zichtbaar en behouden daarmee de meeste kans op klikken.

Daarnaast zullen plekken als YouTube, Gmail en de Google Search resultatenpagina alleen de betaalde advertenties blijven tonen. Als (betalende) adverteerder zul je weinig tot geen verkeer mislopen.

Hoe kom ik aan gratis vermeldingen op Google Shopping?

Wanneer je gratis vermeldingen op Google Shopping wil van jouw producten, moet je op een aantal zaken letten:

Een Google Merchant Center account

  1. Als je nog niet adverteert via Google Ads, is de eerste stap om een Google Merchant Center account aan te maken.
  2. Na het aanmaken van een account is het belangrijk om een productfeed in te laden via Producten > Feeds.
  3. Zodra je producten succesvol zijn ingeladen bij Merchant Center, dien je aan te geven dat je producten op 'surfaces across Google' wil tonen.
  4. Vervolgens ga je naar Groei en dan naar Programma's beheren. Hier kun je aangeven dat je Platforms van Google in wilt schakelen. Wanneer je dit gedaan hebt kunnen je producten gratis in Google Shopping verschijnen!
  5. Om de resultaten te bekijken ga je in Merchant Center naar Prestaties, waarbij je de cijfers ziet van de onbetaalde advertenties.

Je product feed aanvullen

Google Shopping haalt de producten die vermeld worden van je product feed. Het is dus belangrijk om al je producten in je feed te zetten, maar ook om de informatie over de producten correct in te vullen. Deze data gebruikt Google namelijk om relevante producten te tonen.

Google Merchant Center

Let bij het optimaliseren van de producten in je product feed erop dat

  • Informatie over je producten gedetailleerd is en up-to-date.
  • De titels die je producten beschrijven duidelijk aangeven om wat voor product het gaat.
  • Je de woorden die klanten zouden gebruiken in gedachten houdt, bijvoorbeeld door vooraf een zoekwoordonderzoek te doen.
  • Alle relevante informatie over de producten vermeld wordt. Denk hierbij aan maten en doelgroep.

Benieuwd of gratis vermeldingen in Google Shopping voor jouw bedrijf ook interessant zijn? Neem gerust contact met ons op. Dan kijken we samen wat er kan en wat nog moet gebeuren!