moving gradient dot moving gradient dot
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots
random background dots

Een langzame website? Zoveel omzet loop je mis!

Floris - Apr 5, 2018 - 4 Minuten

Een website die langzaam laad is ontzettend irritant, toch? Je ervaring wordt er niet beter van en de kans is zelfs groot dat je verder kijkt bij de concurrent. Vanzelfsprekend loop je dus klanten én omzet mis met lange laadtijden.

Websitesnelheid verbeteren online marketing

Maar wist je ook dat de laadtijd van jouw website een steeds belangrijkere factor wordt voor jouw organische posities in Google? Logisch natuurlijk; Google doet er namelijk alles aan om het gebruiksgemak voor de gebruiker zo ver mogelijk te verbeteren.

Hoog tijd dus om deze belangrijke factor eens verder onder de loep te nemen. Want wat is nou snel, waar moet je aan voldoen en hoeveel omzet loop je op dit moment mis? Je gaat er in deze blog antwoord op krijgen!

Waarom een snelle website?

Voor een aantal van onze klanten hebben we de afgelopen tijd vergaande optimalisaties uitgevoerd ten behoeve van de websitesnelheid. Het was dan misschien al wel bekend, maar ook uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een trage website significant lagere conversies scoort. Het is een logisch verhaal; wie heeft er nu zin om te wachten tot een trage website is geladen, om vervolgens ook nog een contactformulier in te moeten vullen?

Verlies van conversies en klanten door een trage website?

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat bij een laadtijd langer dan 3 seconden 40% van de websitebezoekers de pagina direct weer verlaat. Bijna de helft van de bezoekers (47%) heeft namelijk maar 2 seconden geduld totdat je website geladen is. Het percentage websiteverlaters loopt steeds verder op, naarmate de laadtijd stijgt. Vrij pijnlijk wanneer je tijd en geld stopt in zoekmachine optimalisaties en advertising.

Daarbij komt ook nog dat 79% van de online-shoppers die ooit zijn afgehaakt op een trage website, niet meer terugkomen op de desbetreffende website!

​Factoren die de websitesnelheid beïnvloeden

 • Internetsnelheid;
 • Rekencapaciteit van de server;
 • Grootte van de website (in MB's). Denk hierbij aan video, foto, stijlbestanden en scripts die de bezoeker moet laden;
 • Hoeveelheid aanvragen naar bronbestanden (zowel intern als externe aanvragen die vereist zijn voor de weergave van de site);
 • Optimalisatie hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld caching;

Mobiele snelheid als rankingsfactor

Zoals we in het begin van deze blog aangaven, doet Google er alles aan om de bezoeker een goede ervaring te bieden. Daarnaast is een andere trend het toenemende verkeer via mobiele apparaten, wat ondertussen desktop heeft ingehaald. Diverse webshops halen tegenwoordig al meer omzet uit mobiel dan uit desktop. De volgende update was dus te verwachten:

Google Speed Update!

Vanaf juli 2018 wordt deze update uitgerold, waarmee de mobiele laadtijd een officiële rankingsfactor wordt. Trage websites gaan het dus nog zwaarder krijgen!

Check de mobiele laadtijd van je website

Maar wat is nou snel? Waar moet mijn website aan voldoen? Google hanteert zelf de volgende richtlijnen:

"Een website moet op een 3G verbinding binnen 5 seconden geladen en bruikbaar zijn. Op 4G moet dit binnen 3 seconden zijn."

Met de volgende tools test jij de laadtijd van jouw website (en van de concurrent):

Google Testmysite

Via testmysite.withgoogle.com test je heel eenvoudig de laadtijd van je website op mobiel (3G). Je ziet direct hoeveel procent van je bezoekers je website verlaten (bouncen) door de laadtijd.

Websitesnelheid op mobiel 3g

Daarnaast krijg je direct inzicht in de branchegemiddeldes. Vanzelfsprekend moet een webshop over het algemeen meer MB's laden dan een simpele, informatieve website. Een gemiddelde in jouw branche geeft je dus een betere houvast.

Gemiddelde laadtijd website

Speed Scorecard

Via de nieuwe Speed Scorecard van Google check je snel de mobiele laadtijd van je website. Daarnaast kun je hier de snelheid van jouw website vergelijken met concurrenten. Loop je mijlenver achter of heeft de concurrentie juist werk aan de winkel?

Let op: kleine websites kunnen hier (nog) geen gebruik van maken.

Een langzame website? Zoveel omzet loop je mis!

Duidelijk dus dat de websitesnelheid een prioriteit op je agenda moet zijn! Om het effect van een snelle (of juist langzame) website nog tastbaarder te maken, heeft Google de Impact calculator ontwikkeld.

Google Impact Calculator websitesnelheid

Met een aantal statistieken reken je uit wat het effect in Dollars zal zijn wanneer je jouw websitesnelheid verbetert. Natuurlijk geen 100% waterdichte berekening, maar het is een goede richtlijn gebaseerd op data uit Google Analytics.

Benieuwd geworden wat de impact voor jouw website is? Test het zelf via de impact calculator!

Aan de slag met jouw websitesnelheid!

Overtuigd van de noodzaak? Ga aan de slag! Er zijn een aantal eenvoudige 'quick-wins' waardoor je snel merkbare snelheidwinst kunt behalen:

 1. Verklein de Time To First Byte (TTFB). Het kan zijn dat jouw server nog niet geoptimaliseerd is voor jouw website, webshop of platform. Dan kan het voorkomen dat de TTFB, de tijd wanneer jouw server de eerste byte verstuurd naar de bezoeker, meer dan 0.2 seconden is. Indien dit het geval is, dan kun je hier in veel gevallen snelheid winst behalen!
 2. Kijk of er bestanden aanwezig zijn die gecomprimeerd kunnen worden. Vaak worden bestanden zoals afbeeldingen groter geüpload dan nodig. Helemaal wanneer verschillende auteurs aan je website werken, wordt het comprimeren nog wel eens vergeten! Door het comprimeren, verklein je de bestandsgrootte. Bij het openen van de pagina, hoeft een bezoeker daardoor minder MB's te laden.
 3. Combineer bepaalde bronbestanden op jouw website. Hierdoor hoeft je server minder aanvragen hoeft te versturen. Als voorbeeld hiervan kun je denken aan het combineren van meerdere script- of stijlbestanden tot één bestand.
 4. Kijk of je website een YouTube-video, Facebook-plugin of livechat in moet laden. Indien dit voor jouw pagina gebeurt, dan moet de bezoeker wachten totdat deze externe partijen hun deel van de pagina hebben gevuld. Extra laadtijd dus. Voegt het weinig waarde toe? Haal het dan van je website.

Benieuwd waar op jouw website de grootste verbeterpunten zitten? De tool van GTMetrix analyseert je website en laat zien waar jij de meeste winst kunt boeken!

Voorbeelden van verdere optimalisatie

Bovenstaande punten geoptimaliseerd, maar behoefte aan een nog snellere site? Dan zijn er nog meer punten waarmee je jouw websitesnelheid kunt verbeteren:

 1. Maak gebruik van .webp afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden al prima ondersteund door de nieuwe gangbare browser-versies. Een webserver kan een afbeelding eenvoudig vertalen naar de .webp extensie. Deze extensie is ontwikkeld door Google en kan een website in veel kleinere bestandsgroottes laden. Dit gebeurt, bij een goede instelling, uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Naast een ander soort bestandstype kun je er ook voor kiezen om alle afbeeldingen die niet direct zichtbaar zijn, onder de vouw later in te laden. Dit kan met behulp van lazyload-technieken.
 2. Bekijk of je eventuele externe lettertypes later kunt inladen. Dat kan aan de hand van onder andere een script.
 3. Gebruik AMP- of een PWA-pagina om je mobiele bezoeker snel te kunnen bedienen.
 4. Optimaliseer je server en bekijk of deze wel genoeg capaciteit heeft om je site snel te kunnen laden. Let hier met name op de reactietijd van de Time To First Byte (TTFB).
 5. Gebruik responsive afbeeldingen. Zo laad je alleen de afbeeldingsgrootte die het apparaat nodig heeft en voorkom je dat een mobiel-apparaat niet een grote laptop/desktop afbeelding hoeft te laden. Extra winst dus!
 6. Gebruik je een https verbinding? Dan zijn er een aantal instellingen die je kunt optimaliseren waardoor je 0.5 seconden laadtijd kunt besparen. Dit vereist wel de nodige technische kennis.

Daarnaast zijn er nog veel meer tips en tricks. Wij geven je graag advies voor een snellere website. Optimalisatiepunten zijn namelijk per website verschillend. Neem eens vrijblijvend contact op met ons. We helpen je graag bij het verbeteren van de websitesnelheid!

Geoptimaliseerde sites door Niice

Voor Semso Webtechniek en Taurus Corporate Finance hebben we een snelheidsoptimalisatie gedaan. Ervaar zelf hoe snel de websites zijn!

pijltje-links-witCreated with Sketch.
pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
Niice Bas
Strateeg & New Business

Bas Stortelers

Ik ben elke dag op zoek naar nieuwe kansen, mogelijkheden en toekomstige trends die de digitale wereld te bieden heeft.

Benieuwd naar de kansen van de digitale wereld voor jouw organisatie? Neem gerust contact met mij op.

Niice Thijs
Strateeg & Project Manager

Thijs van der Heijden

Als digital strateeg zorg ik er bij Niice voor dat alles wat we voor jou doen op het gebied van design, development en online marketing, gebaseerd is op een doordachte strategie. Onbezonnen beginnen aan de ontwikkeling van oplossingen of online marketing, is namelijk de formule voor mislukking. Ik zorg ervoor dat onze diensten daadwerkelijk bijdragen aan jouw behoeften en doelen op de lange termijn.

Het strategisch fundament is de basis voor het realiseren van maximaal online succes!

Niice Anke
Happiness Manager

Anke Penterman

Als Happiness Manager zorg ik bij Niice voor ondersteuning op kantoor en zet ik me in voor het vitaal houden van de organisatie. Variërend van organiseren, plannen tot zorgen voor de beste werksfeer. Overzicht houden van HR activiteiten en administratieve werkzaamheden tot het ontvangen van klanten. Op naar nog meer "Happiness" op de werkvloer.

Niice Danielle
Happiness Manager

Daniëlle Starte

Als Happiness Manager probeer ik werken bij Niice elke dag fijner te maken. Niet alleen door leuke uitjes en gezellige momenten te organiseren. Ook al zijn die héél belangrijk.

Nee, vooral door te zorgen voor een efficiënte werkomgeving. Door administratie, HR-activiteiten, interne communicatie, attenties, planningen maak ik het werk van mijn collega's leuker. En dat maakt mij én klanten weer blij!

Niice Sjoerd
Digital Marketeer

Sjoerd Pijnappel

Als Team Lead Digital Marketing help ik jouw stip op de horizon te bepalen en zorg ik ervoor dat zowel het Marketing Team als jouw organisatie focus hebben. Optimaal met elkaar richting die stip werken, daardoor worden resultaten behaald en successen samen gevierd. Waar wil jij naar toe groeien? Laat het mij weten.

Niice Nick
Digital Marketeer

Nick Jansen

Als digital marketeer bij Niice zorg ik, samen met het team, ervoor dat jouw organisatie online beter zichtbaar is. Ik houd mij binnen dit team voornamelijk bezig met social advertising. Of het nu gaat om Facebook, Instagram, LinkedIn of Pinterest Ads, ik denk graag met je mee over de kansen op het gebied van social ads! Met een goed doordachte strategie en een kritische blik op de resultaten halen we zoveel mogelijk resultaat uit het gestelde budget.

Niice Emma
Copy & Content Writer

Emma van Rijn

Als copy writer help ik mooie bedrijven hun verhaal te vertellen. En dat verhaal vindbaar te maken voor iedereen die het moet lezen. Dat doe ik met teksten die je lezer raken, die hen tot fan, volger of klant maken. Teksten geschreven met jouw doel en doelgroep in het achterhoofd.

Wat de boodschap die je wil delen ook is - kort of uitgebreid, op je website of via social media - door samen te werken zetten we jouw verhaal uitgedacht, pakkend en compleet op 'papier'!

Niice Rick
Digital Marketeer

Rick Arink

Als digital marketeer bij Niice zorg ik er samen met mijn collega’s voor dat de juiste mensen jouw website of webshop vinden. Ik ben breed georiënteerd en heb kennis van verschillende disciplines binnen de online wereld. Ook blijf ik door mijn leergierige houding voortdurend op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen. Gaan we aan de hand van een doordachte strategie samen voor online succes?

Floris niice
Developer

Floris Wijgergangs

Als digital developer zorg ik er bij Niice voor dat jouw webshop, website of webapplicatie een gebruiksvriendelijk, schaalbaar en veilig geheel wordt. Welke functionaliteiten passen bij jouw wensen? Waar komen de effecten die het design tot leven laten komen? Hoe wordt alles zo gebruiksvriendelijk mogelijk, voor zowel bezoeker als gebruiker?

Op deze vragen bijt ik me vast, totdat de perfecte oplossing staat die van alle formaten schermen afspat.

Jasper Niice
Support Development

Jasper van Naarden

Vragen? Problemen? Feedback? Mij wel bellen! Als support developer bij Niice heb ik één doel: jou een geweldige beleving bezorgen als je onze klantenservice belt.

Ik ben het eerste aanspreekpunt bij uitdagingen en zorg zelf of door samen te werken met ons team voor efficiënte, effectieve oplossingen. En als je dan aan het einde echt geholpen bent? Dan ben ik blij. Succes voor ons allebei!

Niice Judith
Digital Marketeer

Judith Woordes

Als digital marketeer bij Niice zorg ik ervoor dat jouw organisatie online beter zichtbaar is! Dat doe ik met het schrijven van landingspagina’s, advertentieteksten, de juiste zoekwoorden en gerichte advertenties. Alles om jouw website of webshop meer onder de aandacht te brengen bij de juiste mensen met het juiste bericht. Heb jij een SEO, SEA of content vraagstuk? Dan spreken we elkaar vast snel!

Niice Luuk
Digital Marketeer

Luuk Vossers

Als junior online marketeer bij Niice houd ik me, samen met collega’s, bezig met online groei
voor jouw bedrijf. Dagelijks focus ik mij met name op het schrijven van content, het bijhouden van sociale media kanalen en het analyseren van
data. Niice en ik zijn een match, omdat ik bij Niice de kans krijg om mijzelf te ontwikkelen als online marketeer. Op het gebied van SEO, SEA en content marketing.

Het meedenken en realiseren van oplossingen voor jouw groei, daar krijg ik energie van!

Niice Ayla
Content strateeg

Ayla Goossens-Everink

Als content strateeg bij Niice ga ik bezig met jouw merkverhaal. Hierin zijn doel, doelgroep én boodschap enorm belangrijk. Ik krijg veel energie van het uitwerken van een goede contentstrategie en klim graag in de pen (of het toetsenbord 😉) om mooie verhalen om te zetten in blogs, e-books, landingspagina’s, whitepapers en meer! Een goede planning hierbij vind ik erg belangrijk.

Dus: wat is het verhaal dat jij graag wil delen?

Niice Sander
Digital marketeer

Sander Huting

Hoe kunnen we jouw helpen om je bedrijfsdoelen te behalen? Als digital marketeer ben ik constant opzoek naar online (groei-)kansen voor onze klanten. Mijn focus ligt op het genereren van leads en het verbinden van ondernemers zoals jij met hun doelgroep. Met natuurlijk als doel dat jij jouw bedrijf kan uitbreiden!

Niice Tim
Product Owner

Tim Geerdinck

Als Product Owner ben ik de schakel tussen business en techniek. Jouw wensen help ik vertalen naar oplossingen die wij met onze webteams realiseren.

Uiteraard hoort daar een juiste communicatie, begeleiding en vooruitkijkende blik bij; vanuit mij en vanuit jou! Samenwerken is voor mij cruciaal. Zullen wij beginnen?

Niice Jorn
Developer

Jorn Wildenbeest

Binnen Niice heb ik, als digital developer, de belangrijke taak om jouw website, webshop of webapplicatie in topconditie te brengen en te houden. De ontwerpen van onze designers zet ik om in een goed functionerend, gebruiksvriendelijke en veilig geheel.

Hoe kunnen we jouw websitebezoekers de juiste ervaring geven? Werkt jouw webshop op elke browser en op elk apparaat? Wordt het aantal problemen tot een minimum beperkt en snel opgelost? Samen met de andere developers bijt ik mij hierop vast, zodat jij zorgeloos door kunt!

Niice Mike
Digital designer & No-code specialist

Mike Dusseldorp

Elke dag werk ik als designer en no-code specialist voor en aan merken die zich willen onderscheiden met top-notch design, innoverende no-code oplossingen & award winning websites.

Ik probeer de lat altijd hoger te leggen, zo creëren we samen merken die digitaal opvallen in de massa. Klaar om je te onderscheiden?

Niice Toni
Developer

Toni Alilovic

Als digital developer bij Niice vertaal ik de mooiste ontwerpen naadloos naar een eindproduct om trots op te zijn. Websites, webshops, webapplicaties, alle designs breng ik tot leven tot een gebruiksvriendelijk en veilig geheel.

Werkt jouw website op elke browser hetzelfde? Hebben jouw websitebezoekers de ervaring waar jij op hoopt? Passen alle functionaliteiten bij jouw wensen en komen de designs optimaal tot hun recht? Daar houd ik mij mee bezig, zodat jij je zorgeloos op jouw werk kunt richten!

Niice Mik
Developer

Mik Wijnen

Als developer bij Niice werp ik mij dagelijks op het functioneren van websites, webshops en webapplicaties. Werkt je website snel, goed en op elk apparaat? Is je webshop wel gebruiksvriendelijk? En is het aantal problemen tot een minimum beperkt?

Ik focus mij op vragen als deze, zodat jij zorgeloos verder kan met jouw werkzaamheden. Altijd met het doel om jouw websitebezoekers een geweldige ervaring te geven.

Niice Gerben
Developer

Gerben Kraayenhof

Als developer zet ik me bij Niice in om jouw website of webshops niet alleen draaiende te houden, maar optimaal te laten presteren. De rest van de tijd zit ik in de schoolbanken, om jullie straks nóg beter te kunnen helpen. Natuurlijk met uiteindelijk doel om zelf als volwaardig developer ook projecten af te ronden en jouw wensen zo vet mogelijk te realiseren!

Niice Sil
UI & UX Designer

Sil Eggink

Als UI & UX designer bij Niice zorg ik ervoor dat het gevoel dat jij wilt overbrengen en het doel dat jij wilt bereiken omgezet wordt in beeld. Beeld dat niet alleen doordacht is, maar ook de aandacht grijpt! Op basis van jouw doelen ga ik aan de slag met een gaaf design voor die gebruiksvriendelijke website die perfect aansluit op jouw organisatie, die conversiegerichte webshop of een webapplicatie voor efficiëntere werkprocessen. Ik zorg voor een design dat jouw doelgroep direct aanspreekt. Ready to rumble!?

Niice Ken
UI & UX Design en Developer

Ken Kamperman

Die website waar je mond van open valt, waar Google dolblij van wordt en waar doorontwikkeling op de lange termijn geen probleem vormt. Die goed doordachte producten wil ik neerzetten als UI & UX designer en front-end developer. Met een achtergrond in design en een flinke interesse in web ontwikkeling help ik een efficiëntere workflow te realiseren voor onze projecten, voor jou en de collega developers. Alles voor een gepolijst en kloppend resultaat. Klaar voor?

Niice Imme
Developer

Imme Maas

Websites die lekker op het oog vallen met toffe interactiviteit, daar wil natuurlijk iedereen naar kijken. In mijn bijbaan als developer bij Niice leer ik hoe ik de gaafste designs om kan zetten in een logische, schaalbare en levende website. Door fouten te maken en zelf weer op te lossen krijg ik een echte kick! Daardoor komt de realiteit om zelf als front-end developer aan de slag te gaan steeds dichterbij, zodat ook ik binnenkort de vetste websites kan bouwen.

Kaat de kantoorhond
Debiteurenbeheer

Kaat

Als chef debiteurenbeheer bij Niice speur ik dagelijks het hele kantoor door. Ik ben hier blijven hangen na mijn snuffelstage en inmiddels ben ik hier niet meer weg te denken. Ik verbind de marketeers, developers en designers met mijn sociale persoonlijkheid met gemak. Bovendien zorg ik dagelijks voor minder stress op de werkvloer, meer gezelligheid én extra beweging tijdens de wandelingen. Heb jij een afspraak met één van mijn teamleden? Dan zorg ik voor een warm welkom. Je merkt het: voor de belangrijkste taken op kantoor ben je bij mij aan het juiste adres!

Niice Lynn
Stagiair

Lynn Reimes

Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, start ik een nieuw avontuur in de Achterhoek. Tijd om - na het levendige hotelleven te proeven - te groeien in iets heel anders: digitale marketing. Hospitality zit in mijn bloed. Dat ga ik bij Niice inzetten om campagnes te ontwikkelen die niet alleen effectief zijn in het bereiken van de doelgroepen, maar ook een warme en gastvrije/klantvriendelijke sfeer uitstralen!

Niice Jengo
Developer

Jengo Wiegerinck

Als developer bij Niice houd ik mij bezig met het goed laten functioneren van websites, webshops en webapplicaties. Ik vind het leuk om mooie designs om te toveren naar een interactieve, levendige, schaalbare en optimaal presenterende website. Mijn doel is om jouw gebruikers een goede ervaring te geven op een website.

pijltje-links-witCreated with Sketch. pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
🚀
mail-iconCreated with Sketch.