Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
pijltje-links-witCreated with Sketch. pijltje-rechts-witCreated with Sketch.
🚀
mail-iconCreated with Sketch.
De nieuwste Craft versie 3.0 is uit! Check de veranderingen.
auteur-iconCreated with Sketch. Floris kalender-iconCreated with Sketch. 4 apr. 2018 leestijd-iconCreated with Sketch. 2 Minuten
development

Craft CMS 3.0

4 april was het zover; het team van Pixel & Tonic, het bedrijf dat achter Craft CMS zit, heeft na een intensieve bèta periode de nieuwste versie van het Content Management Systeem (CMS) vrijgegeven. Pixel & Tonic heeft het totale CMS herschreven. Hierdoor is Craft 3 tot wel 3 keer sneller dan zijn broertje Craft 2. Van de buitenkant is Craft 3 niet zoveel veranderd, maar er zijn met name veel wijzigingen onder de motorkap.

Craft 3 cms

Wat is er nieuw in Craft 3?

Zoals gezegd zou je verwachten dat het hele CMS er compleet vernieuwd uitziet. Dit is dus niet helemaal waar; voor de beheerder van het gebruiksvriendelijke CMS is er namelijk qua aanzicht niet veel gewijzigd. Wel zijn er een groot aantal handige functionaliteiten toegevoegd!

Zo is tegenwoordig de 'focal-point' standaard in elke Craft-CMS. Met deze tool kun je eenvoudig bepalen welk deel van je afbeelding als centraal punt ingesteld moet worden. Het systeem weet vervolgens dat het hier omheen moet snijden. Zo komt het beste deel van de afbeelding tot zijn recht op de website, in welk formaat hij ook wordt weergegeven. Daarnaast is het ook mogelijk geworden om jouw foto's in het systeem zelf te bewerken. Dat scheelt tijd!

craft cms nieuwe versie

Naast veel handige, nieuwe en vernieuwde tools voor de beheerder, geeft het voor ons als webbouwer ook veel nieuwe mogelijkheden en functies. Zoals de plugin-store, custom modules, beheer via Composer, debug-toolbar. Maar dat is niet het enige; Craft heeft namelijk de functionaliteit voor multi-site beheer toegevoegd. Daardoor is het met Craft 3.0 eenvoudig geworden om meerdere sites te beheren vanuit één systeem, met één installatie en inlog.

Wij namen alvast de proef op de som. Voor De Oosthof Dierenartsen hebben we een multi-site website gebouwd. De Oosthof is een samenwerkingsverband, waarbij verschillende dierenartsen zijn aangesloten. Iedere praktijk heeft op deze website een eigen inlog, waarmee ze alleen hun eigen gedeelte kunnen aanpassen. Bekijk de website zelf!