Google introduceert een nieuwe meetwaarde, Web Vitals
De techniek achter websites en webshops krijgt een steeds grotere rol binnen je SEO-performance. Dit begon met zaken als HTTPS, Structured Data en de snelheid van je website. Nu heeft Google nieuwe user-centric variabelen geïntroduceerd, namelijk: Cumulative Layout Shift (CLS), Largest Content Paint (LCP) en First Input Delay (FID). Deze variabelen worden gebundeld onder Web Vitals. Het doel hiervan is om de user-experience van websites te verbeteren door drie meetwaardes te geven die ieder drie ranges van waarde bevat om ze in te delen in goed, normaal of slecht.
🚀
Google Web Vitals
De drie nieuwe variabelen die door Google geïntroduceerd zijn, worden hieronder verder uitgelegd en aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt. Vervolgens laten we je zien welke tools inzicht kunnen geven in de variabelen, welke gevolgen slechte waardes hebben en natuurlijk ook hoe wij deze kunnen verbeteren.
Google heeft 30 juni in een Web.dev webinar een introductie aan ons gegeven. Geheel corona-proof hebben wij dit onder het genot van een pizza aanschouwd. Waar het in grote lijnen op neer komt is dat de nieuwe Web Vitals ervoor moeten zorgen dat websites gebruiksvriendelijker worden. Hoe dat kan vind je hieronder.
CLS
Cumulative Layout Shift
De Cumulative Layout Shift is voor iedereen denk ik wel herkenbaar. Het gaat namelijk over het verspringen van content op je webpagina. Denk bijvoorbeeld aan die keren dat je een website bezocht en wilde klikken op een link in de navigatie. Net op het moment dat je wilt klikken verschijnt een advertentie in beeld waardoor je daarop klikt. Wil je goed scoren met een goede CLS? Dan is het belangrijk dat dit op jouw website niet gebeurd. De CLS wordt gemeten in een eenheid van score.
LCP
Largest Contentful Paint
De Largest Contentful Paint is de render tijd van het grootste element dat zichtbaar moet worden op je pagina. Zo'n element kan een grote afbeelding zijn, maar ook een javascript bestand, video of CSS-bestanden. De LCP wordt gemeten in een eenheid van seconden.
FID
First Input Delay
De First Input Delay is een soort van interactie meter: het meet de snelheid van een reactie. Dit betekent dat, wanneer iemand op jouw website op een link klikt, direct een reactie plaatsvindt zonder dat veel onnodige tijd verloren gaat. Ditzelfde geldt wanneer iemand op een button klikt, of een formulier wil verzenden. De FID wordt gemeten in een eenheid van milliseconden.
En dan nu:
Wat is goed of slecht?
In onderstaande schema zie je de waardes waar je aan moet voldoen voor een goede score.
Welke invloed heeft Web Vitals?
Google laat in een verklaring weten dat de Web Vitals een officiële ranking factor gaat worden. Juist omdat het zo meetbaar is zal het door iedereen goed te controleren en dus te beïnvloeden zijn. Dit zal ergens in 2021 gebeuren. De systemen van Google maken het in ieder geval al mogelijk om alles te meten zodat wij er het beste van kunnen maken.
Vergeet niet dat naast deze Web Vitals tal van andere zaken relevant zijn voor je vindbaarheid. De Web Vitals zijn slechts factoren binnen een systeem. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat, buiten dat Google het belangrijk vindt, positieve waardes ten behoeve komen van het conversie percentage.
Jouw website klaarmaken voor deze wijziging van Google? Wij kunnen dit voor je regelen!